Na temo ginekoestetike je še vedno zelo malo objavljenih člankov, čeprav število pacientk vsak dan raste. Številne med njimi se odločajo za takšne posege ne zaradi oglasov in reklam, ampak zaradi resnične potrebe in želji po izboljšanju kvalitete svojega življenja.

Ženske, ki prihajajo v našo kliniko na posege s področja estetske ginekologije, lahko razdelimo na tri skupine:

  1. mlajše ženske (približno 20-30 let)
  2. ženske po porodu
  3. ženske po zaključeni rodni dobi in v menopavzi
  1. Mlajše ženske, starost 18 – 25 let

Večina mlajših žensk v prvi vrsti ni zadovoljna z videzom svojih intimnih delov. Razlogi, ki jih omenjajo, je več:

Niso zadovoljne z velikostjo ali opažajo asimetrijo manjših sramnih ustnic. Po mojem mnenju v 70% takšnih primerov ni razloga za patologijo. Male sramne ustnice so lahko neenakomerne ali povečane, kar je normalno. Seveda lahko takšno stanje popravimo, vendar to ni poseg zaradi ogroženosti zdravja, ampak estetski poseg. Prevelike, štrleče manjše sramne ustnice lahko povzročajo nelagodje, zadrego, bolečine ob spolnosti ali pri opravljanju športnih aktivnosti.

Na levi strani vidne preraščene in moteče male sramne ustnice, na desni po korekciji

Beljenje intimnih delov

V glavnem se nanaša na zunanje dele splovila, redkeje ingvinalnih predelov. 90% žensk, ki prihajajo zaradi takšnih težav je izključno estetske narave. Intimni predeli splovila so lahko normalno temnejši, saj je vse odvisno od količine pigmenta. Seveda lahko te predele osvetlimo z lasersko svetlobo in jih deloma pobelimo. Po navadi je potrebno 6-8 takšnih tretmajev, predhodno pa izbrana mesta omrtvimo z lokalnim anestetikom. Upoštevati je treba, da ne gre za madeže na koži, ampak za preveč pigmenta in je uspešnost odvisna od vsake ženske posebej.

Zmanjšana želja po spolnosti

Najpogosteje je razlog neskladnost med partnerjema, zaradi povečanega izločanja sluzi ali ponavljajočih se vnetij nožnice. Pogosto je težava tudi v tem, da je klitoris pokrit z kožno gubo, ki jo je potrebno odstraniti. Poseg se opravi v lokalni anesteziji, pogosto uporabimo za še večji učinek tudi lastno plazmo, ki dodatno povzroči povečano prekrvavitev klitorisa, ti. orgazmični shot. V primeru, da ženska ne doživlja vaginalnega orgazma lahko uporabimo tudi polnila za povečanje G točke v kombinaciji z laserskim tretmajem.

Kombiniramo hialuronsko kislino (polnilo), mezoterapijo in lastno plazmo ter laser
  • Ženske po porodu, starost 25 -40 let

V glavnem imajo 3 glavne težave:

Urinska inkontinenca

Težave z urinsko inkontinenco ženske nimajo samo po rojstvu otrok, temveč tudi v kasneje v zrelejših letih. V primeru blage in zmerne urinske inkontinence je uporaba laserja najnovejše generacije zelo učinkovita in uspešna, prednost pa je predvsem, da jo opravimo ambulantno in ne zahteva posebnih priprav, pacientke pa se lahko vrnejo k svojim aktivnostim takoj. Praviloma sta dva ali morda trije neboleči tretmaji dovolj, da se problem reši za dalj časa. Pri hujših stopnjah se lahko uporabijo tudi posebni silikonski geli ali minimalno invazivni operativni posegi, ki se prav tako opravijo ambulantno.

Brazgotine

Še posebej so moteče in povzročajo različne stopnje nelagodja tiste brazgotine, ki so  ostale v mednožju, kot posledica slabo zaceljenih ali zašitih ran, np. epizjotomiji. Seveda ženske, ki so rodile večkrat, ali so rodile velike otroke, ali pa so bili porodi težavni, imajo občutno več težav. Po mojih izkušnjah teh težav ne omenijo svojim partnerjem, niti na ginekološkim pregledu pri zdravniku. Najpogosteje gre za raztegnjeno tkivo – ohlapno nožnico, preširok vhod v nožnico ali poškodbe sramnih ustnic. Takšne pacientke so nezadovoljne s svojim videzom in imajo nizko samopodobo v očeh svojih partnerjev. Na srečo lahko z uporabo laserjev, radiofrekvenčnih biostimulatorjev, polnil s hiauloronsko kislino ali pa operativno v smislu vaginoplastike izgled splovila popravimo, da izgledajo morda celo bolje kot pred porodom.

Preširok vhod v nožnico z minimalno invazivno kirurgijo korigiramo

Ohlapnost nožnice

Manifestira se v manjšem smislu spolnega zadovoljstva. Tukaj uporabljam tudi laser. Zdravljenje izboljša kakovost sluzi, vpliva na vaginalne mišice, nožnica postane bolj elastična in čvrsta. Opažam tudi bistveno manj vaginalnih vnetih in vnetij sečnega mehurja. Pogosto uporabljam kombinacijo laserja, bogate trombocitne plazme in hiaulornske kisline.

  • Ženske v zrelih letih, starost 40 let in več

Najpogosteje prihajajo zaradi:

Urinske inkontinence, ki jo uspešno zmanjšujemo v zgoraj opisanem zdravljenju z laserji.

Nezadovoljstvo z izgledom zunanjega dela splovila, bodisi zaradi prirojenih nepravilnosti ali v povezavi s spremembami, ki se pojavijo v pomenopavzi.

Pogosto se srečujem, da pacientke niso zadovoljne z zunanjim videzom, vendar do sedaj niso vedele, kaj bi lahko v tej smeri storile. Np., velike sramne ustnice so se zmanjšale, opažajo odvečno kožo – v takem primeru lahko uporabimo hiaulornsko polnilo ali lastno maščobo, v poštev pride tudi operativna korekcija. V primeru prekomernega povečanja malih sramnih ustnic pa je najpogostejši poseg labioplastika. Menopavzno obdobje pogosto zaradi padca estrogenov povzroča tanko, občutljivo sluznico nožice, ki je pogosto ranljiva in povzroča srbečico. Tukaj smo najuspešnejši tako, da uporabimo neretikuliran hiauron z vitamini ali pa bogato trombocitno plazmo, ki sluznico pomladi, obnovi ter jo navlaži. Posege kombiniramo z laserji, ter maščobo.

Natančne opise vseh posegov najdete na www.feminamedico.com, naročila in informacije na +386 (0) 40 72 43 42 ali nam pišite na estetika@feminamedico.com

 Vljudno vabljene!