Kaj je stresna urinska inkontinenca ?

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih, smehu …

Vzroki SUI

Skupen imenovalec nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in drugih mišic medeničnega dna, ob porodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva. Dodatno lahko poveča težave s SUI dolgotrajno povečan pritisk v trebuhu, ki se pojavlja pri kroničnem kašlju, debelosti ali dvigovanju težkih bremen.

Možnosti zdravljenja

Do sedaj smo SUI zdravili neinvazivno:

– s treningom mišic, znanim kot Keglove vaje,

– z elektrostimulacijo mišic medeničnega dna,

– s stimulacijo mišic medeničnega dna v magnetnem polju.

Invazivno oz. operativno:

– z vbrizgavanjem kolagena ob sečnico,

– z napeljevanjem različnih trakov pod sečnico (TVT operacija in njene izpeljanke),

– s plastiko sprednje vaginalne stene in šivi po Kellyju,

– z dvigom sprednje vaginalne stene po Burchu.

Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja SUI pa predstavlja uporaba laserske tehnologije. Uporabljamo jo pri blagi do zmerni SUI. Preliminarne klinične preiskave kažejo, da je metoda učinkovita, enostavna in predvsem varna.

Kako deluje laser pri zdravljenju SUI ?

Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm ali pa CO2 laser. Ta valovna dolžina s fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in sečnico ter endopelvično fascijo. V kolagenskem tkivu povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. Zato se v področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem – vhod v nožnico, izvodilo sečnice in endopelvična fascija v sprednji steni nožnice – odebeli kolagen. S tem se sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu nudi čvrsta opora in s tem tudi zadrževanje vode.

Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta, zato našim bolnicam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.

Kako poteka postopek pri laserskem zdravljenju sindroma ohlapne nožnice in SUI ?

S pogovorom in z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna, ugotavljamo sindrom ohlapne nožnice in grobo ocenimo stopnjo SUI. Če ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice, se bolnici lahko svetuje laserski poseg.

Posega ne moti vstavljen maternični vložek niti hormonska kontracepcija, hormonsko nadomestno zdravljenje ali predhodna sterilizacija, ne izvaja pa se med menstruacijo. Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut.

Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako da ves postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo bolnica ves čas posega nosi zaščitna očala. Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki »kljun«. Vanj vstavi 360 º lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje celotno vaginalno steno. Nato ginekolog zamenja lasersko sondo, v kljun vstavi 90 º lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico. Ta del postopka je posebno zahteven in ključen za izboljšanje kvalitete spolnih odnosov. S tem se poseg zaključi.

Po posegu

Bolnica lahko takoj po posegu odide in se vrne k svojim vsakodnevnim opravkom. Nožnica je po posegu minimalno občutljiva. Prozoren izcedek iz nožnice traja 2 do 3 dni. Spolne odnose in kopanje v stoječi vodi odsvetujemo 1 teden.

Kontrolni pregled

Po 4-6 tednih se bolnica vrne. S pogovorom in morebitnim ginekološkim pregledom ugotovimo učinek postopka. Večinoma zadošča en postopek, če je potrebno, pa ga lahko ponovimo še enkrat.

Uspehi zdravljenja sindroma ohlapne nožnice

95 % bolnic je zatrdilo, da občutijo najmanj zmerno zožanje nožnice in s tem večjo kvaliteto v spolnosti. V povprečju se je nožnica zožala za 17 %.

Uspehi zdravljenja SUI

Po 3 mesecih je več kot 90% pacientk izjavilo, da se je SUI bistveno izboljšala,okoli dve-tretjini pa so bile povsem suhe. Nobena ni navedla neželenih učinkov.

Po navadi zadoščata 2 tretmaja, priporočamo 3 tretmaje v 4-6 tedenskih presledkih in 1x letno obnavljanje.

CENA: 1. tretma 250 eur, 2. in nadaljnji tretmaji 250 eur

Pred posegom

Po posegu

https://youtu.be/P3SnLZUeWC8  – KLIKNI ZA VIDEO PREDSTAVITEV