OPIS POSEGOV IN OPERACIJ V ESTETSKI IN REKONSTRUKTIVNI GINEKOLOGIJI

 

Estetska in rekonstruktivna ginekologija (ginekoestetika)

Estetska ginekologija zajema vrsto posegov za izboljšanje videza in privlačnosti ženskih zunanjih genitalij ter poprave spolne funkcije. Estetski postopki  vodijo k boljši samopodobi, privlačnosti in dobrega počutja žensk, kar pa je zelo pomembno tudi za izboljšanje podobe žensk v očeh svojega partnerja.

Kdo so primerne kandidatke za zdravljenje?

Veliko žensk ni povsem zadovoljnih z videzom svojega  zunanjega  spolovila, še posebej tiste pri katerih gre za prirojene nepravilnosti  zunanjega splovila (np. asimetrija sramnih ustnic), ki so večkrat rodile, doživele travmatični porod ali občutijo slabo spolno udobje.

Estetska ginekologija omogoča korekcijo, izboljšanje videza in delovanja ženskih spolnih organov.

Dolgoletne izkušnje na področju estetske ginekologije odpirajo široke možnosti za modeliranje in spremembo videza intimnih delov, vendar pa je končni obseg operacij odvisen predvsem od pacientkine želje in pričakovanja.

 

 

  • Lasersko zdravljenje stresne urinske Inkontinence

Kaj je stresna urinska inkontinenca ?

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih, smehu …

Vzroki SUI

Skupen imenovalec nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in drugih mišic medeničnega dna, ob porodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva. Dodatno lahko poveča težave s SUI dolgotrajno povečan pritisk v trebuhu, ki se pojavlja pri kroničnem kašlju, debelosti ali dvigovanju težkih bremen.

Možnosti zdravljenja

Do sedaj smo SUI zdravili neinvazivno:

– s treningom mišic, znanim kot Keglove vaje,

– z elektrostimulacijo mišic medeničnega dna,

– s stimulacijo mišic medeničnega dna v magnetnem polju.

Invazivno oz. operativno:

– z vbrizgavanjem kolagena ob sečnico,

– z napeljevanjem različnih trakov pod sečnico (TVT operacija in njene izpeljanke),

– s plastiko sprednje vaginalne stene in šivi po Kellyju,

– z dvigom sprednje vaginalne stene po Burchu.

Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja SUI pa predstavlja uporaba laserske tehnologije. Uporabljamo jo pri blagi do zmerni SUI. Preliminarne klinične preiskave kažejo, da je metoda učinkovita, enostavna in predvsem varna.

Kako deluje laser pri zdravljenju SUI ?

Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm ali pa CO2 laser. Ta valovna dolžina s fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in sečnico ter endopelvično fascijo. V kolagenskem tkivu povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. Zato se v področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem – vhod v nožnico, izvodilo sečnice in endopelvična fascija v sprednji steni nožnice – odebeli kolagen. S tem se sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu nudi čvrsta opora in s tem tudi zadrževanje vode.

Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta, zato našim bolnicam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.

Kako poteka postopek pri laserskem zdravljenju sindroma ohlapne nožnice in SUI ?

S pogovorom in z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna, ugotavljamo sindrom ohlapne nožnice in grobo ocenimo stopnjo SUI. Če ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice, se bolnici lahko svetuje laserski poseg.

Posega ne moti vstavljen maternični vložek niti hormonska kontracepcija, hormonsko nadomestno zdravljenje ali predhodna sterilizacija, ne izvaja pa se med menstruacijo. Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut.

Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako da ves postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo bolnica ves čas posega nosi zaščitna očala. Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki »kljun«. Vanj vstavi 360 º lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje celotno vaginalno steno. Nato ginekolog zamenja lasersko sondo, v kljun vstavi 90 º lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico. Ta del postopka je posebno zahteven in ključen za izboljšanje kvalitete spolnih odnosov. S tem se poseg zaključi.

Po posegu

Bolnica lahko takoj po posegu odide in se vrne k svojim vsakodnevnim opravkom. Nožnica je po posegu minimalno občutljiva. Prozoren izcedek iz nožnice traja 2 do 3 dni. Spolne odnose in kopanje v stoječi vodi odsvetujemo 1 teden.

Kontrolni pregled

Po 4-6 tednih se bolnica vrne. S pogovorom in morebitnim ginekološkim pregledom ugotovimo učinek postopka. Večinoma zadošča en postopek, če je potrebno, pa ga lahko ponovimo še enkrat.

Uspehi zdravljenja sindroma ohlapne nožnice

95 % bolnic je zatrdilo, da občutijo najmanj zmerno zožanje nožnice in s tem večjo kvaliteto v spolnosti. V povprečju se je nožnica zožala za 17 %.

Uspehi zdravljenja SUI

Po 120 dneh je 94 % bolnic izjavilo, da se je SUI bistveno izboljšala, 68 % pa je navedlo, da so povsem suhe. Nobena ni navedla neželenih učinkov.

Priporočamo 3 tretmaje v 4-6 tedenskih presledkih ali 1x letno obnavljanje.

CENA: 1. tretma 250 eur, 2. in nadaljnji tretmaji 250 eur, aplikacija lastne plazme PRP (Platelet Rich Plasma  – PRP) ali mezoterapija z vitamini dodatno od 250-300 eur

 

  • Lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice in pomlajevanje nožnice

Kaj je sindrom ohlapne nožnice ?

O sindromu ohlapne nožnice govorimo, ko ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni enak, da spolnost s partnerjem doživljata manj intenzivno ali da ima preprosto preširoko nožnico.

Vzroki za ohlapno nožnico

Sindrom ohlapne nožnice je posledica različnih vplivov na steno nožnice. Najpogostejši vzroki so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva in procesi staranja.

Možnosti zdravljenja

Dosedanje zdravljenje brez invazivnih postopkov ni dalo resnih rezultatov. Operativno se sindrom ohlapne nožnice zdravi s sprednjo in zadnjo vaginalno plastiko. Po operativnih težav je precej, rezultat pa navadno bolnice ne navduši. Takega posega zdravstveno zavarovanje ne krije. Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice je uporaba laserja. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito.

Kako deluje laser pri sindromu ohlapne nožnice ?

Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. S fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in endopelvično fascijo in povzroči preoblikovanje, prerazporeditev in ponovno rast kolagena, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini), ta odebeli. Tako se preoblikuje tkivo okoli nožnice in se nožnično cev skrči.

Ali laser pomaga tudi pri suhi nožnici v menopavzi in pri ponavljajočih se vnetjih nožnice in sečnega mehurja ?

Seveda. Pozitivne učinke laserja opažamo tudi pri suhi nožnici in ponavljajočih se vnetjih. Sluznica se pod fototermalnim vplivom laserja obnovi, navlaži in postane povsem drugačna, čvrsta in elastična ter dovzetnejša pri spolnosti. Laser v takih primerih kombiniramo z uporabo lastne plazme (Platelet Rich Plasma  – PRP) in hiauloronske kisline, kateri dodajamo vitamine (mezoterapija). Pravimo, da nožnico pomladimo oz. revitaliziramo.

Trombocitna plazma je eden najnovejših postopkov pomlajevanja s pomočjo lastnih celic, saj le-te pomagajo pri obnovi in učvrstitvi kože na področju celotnega telesa. Pri postopku za pomlajevanje kože na telesu uporabimo majhno količino vaše lastne krvi. Vaš zdravnik vam vzame ključne celice in proteine, ki jih najdemo v krvi, in s ponovnim vbrizganjem v vašo kožo pospeši obnovo kože ter podkožnega tkiva. Del krvi, po kateri je metoda poimenovana, se imenuje plazma, bogata s trombociti ali trombocitna plazma (Platelet Rich Plasma  – PRP). S takšnim postopkom tako na povsem naraven način pospešimo normalne procese zdravljenja, spodbudimo regeneracijo in okrevanje obraznega tkiva ter tako zmanjšamo gube in izboljšamo tonus kože.

V PRP ne najdemo samo trombocitov, temveč vsebuje tudi pomembne rastne faktorje in vaše lastne matične celice, ki v nadaljevanju stimulirajo obnovitvene procese. Po postopku se v vašem telesu odvijajo popolnoma naravni in učinkoviti procesi za rekonstrukcijo vaše kože in sluznice na telesu, vključno s kožo okrog oči. Ker pri tem postopku uporabljate svojo lastno kri, v svoje telo ne vnašate tujih ali sintetičnih kemikalij in ne povzroča stranskih učinkov. Celična terapija se že vrsto le uporablja v plastični kirurgiji, ortopediji, zobozdravstvu, zelo moderna pa je zadnje čase tudi v ginekoestetiki.

Priporočamo 3 tretmaje v 4-6 tedenskih presledkih ali 1x letno obnavljanje. Lahko kombiniramo laser in mezoterapijo oz. lastno plazmo PRP.

CENA: 1. tretma 250 eur, 2. in nadaljnji tretmaji 250 eur, aplikacija lastne plazme PRP (Platelet Rich Plasma  – PRP) ali mezoterapija z vitamini dodatno od 250-300 eur

  • Plastična kirurgija malih sramnih ustnic (labioplastika)

Male sramne ustnice so nagubanost kože, ki  obkroža  vhod v nožnico. Večina žensk si  želi, da bi bile njihove male sramne ustnice manjše in da se skrijejo pod velikimi sramnimi ustnicami. Pretirana velikost malih sramnih ustnic ali pa asimetrija ni le pogost vzrok za slabo samopodobo, ki je  povezana s strahom o privlačnosti lastne intimne sfere, ampak je lahko tudi vzrok za nelagodje povezano z vsakodnevno telesno dejavnostjo, spolnim življenjem ali pri nošenju tesnega perila in oblačil. V nekaterih primerih se lahko ženske z velikimi malimi sramnimi ustnicami upravičeno bojijo bolečih spolnih odnosov. Problem ni redek, pogosto pa je še vedno to tabu in ženske ne želijo o tem razpravljati in govoriti. Pogosto so povečane male sramne ustnice prirojene, medtem ko druga  skupina žensk opaža spremembe kot posledico poškodb, predvsem po porodih ali pa je povezana z fiziološkim staranjem telesa. Nekatere ženske se lahko počutijo neprivlačno in želijo izboljšati svoje spolne izkušnje s kirurško korekcijo pomanjkljivosti tega intimnega dela telesa. Poleg tega so pogosto pretirano prevelike sramne ustnice tudi lahko vzrok za zadrego in sram pri spolnem partnerju.

Labioplastika je torej ena od najbolj pogosto opravljenih posegov na področju estetske ginekologije.

Kdo so najboljše kandidatke za korekcijo malih sramnih ustnic?

Predvsem ženske, ki občutijo nelagodje med spolnimi odnosi ali so v zadregi zaradi velikosti ali asimetrije njihovih malh sramnih ustnic .

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Zdravljenje vključuje kirurško odstranitev odvečnega tkiva s pomočjo laserja ali pa kirurško,  robovi ran pa se zašijejo s posebnimi šivi, ki se sami raztopijo.  Zdravljenje je indicirano za ženske, ki imajo velike, deformirane ali asimetrične male sramne ustnice . Postopek se izvaja ambulantno  v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji, sama operacija pa traja približno  0.5  – 1 h.

Po postopku lahko pride do manjšega nelagodja povezanega  z po-operativno oteklino in celjenjem rane, ki pa izgine po približno 1-2 tednih . Kirurško celjenje ran poteka po navadi brez zapletov, brez vidne brazgotine .

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi  osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi, EKG. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih in pretiranih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje v vodi  in priporoča spolno abstinenco 4 tedne.

CENA OPERACIJE: 1000 eur, z uporabo lastne plazme (PRP) 1200 eur

 

 

  • Lifting vagine (zožitev vhoda v nožnico) in vaginoplastika

Kako poteka operacija, pooperativno obdobje  in anestezija?

Posegi za lifting vagine so namenjeni vsem ženskam, ki imajo občutek prekomerno razširjenega vhoda v nožnico po navadi kot posledica številnih porodov in doživljajo manjši seksualni užitek. Težavo se da odpraviti s posebnim šivi Happylift. Postopek se izvaja v lokalni ali splošni anesteziji.

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi  osnovne diagnostične preiskave:  določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi, EKG. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih in pretiranih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje v vodi  in priporoča spolno abstinenco 4 tedne.

CENA OPERACIJE: 1000 eur, z uporabo lastne plazme (PRP) 1200 eur

  • Povečanje velikih sramnih ustnic

Po 20. letu starosti pričnejo velike sramne ustnice usihati in izgubijo videz napetosti in elastičnosti. S posebni preparati, ki vsebujejo najbolj čisti hiauloron lahko podkožno polnilo vbrizgamo in popravimo videz zunanjega splovila. Efekt se vzdržuje individualno, naše izkušnje kažejo v povprečju nekje 8-12 mesecev.

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Postopek poteka v lokalni anesteziji. Na sodoben način injiciramo polnila v velike sramne ustnice z namenom, da učvrstimo in izboljšamo videz velikih sramnih ustnic.

Priporočila po operaciji

Po operaciji se lahko pacientka vrne k vsakodnevnim aktivnostim takoj.

CENA: 1ml polnila 250eur, v primeru uporabe 2ml 350eur (cena za 1x postopek)

 

 

  • Odstranjevanje ali zarezovanje himen (himenotomija)

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Postopek poteka v lokalni ali splošni anesteziji in vključuje  rezanje predebelega dela himena tako, da se naredi normalen in funkcionalen prehod v nožnico za normalne spolne odnose.

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi  osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi, EKG pri bolnicah, ki so dopolnile 50 let starosti. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje in priporoča spolno abstinenco 4 tedne.

CENA POSEGA: 400-500 eur

  • Obnova himena (himenoplastika)

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Postopek poteka v lokalni ali splošni anesteziji in vključuje šivanje preostalega dela himena tako, da se naredi rekonstrukcija himenalnega roba v celoti ali pa samo poškodovanega dela.

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi  osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi, EKG pri bolnicah, ki so dopolnile 50 let starosti. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje in priporoča spolno abstinenco 4 tedne.

CENA: 400-500eur

  • Povečanje G – točke

Kje je lega G-točke

G-točko najdemo na sprednji steni nožnice v globini približno 3-5 cm. Ne leži neposredno v steni nožnice, temveč v njeni bližini za sečnico. Ženska sečnica je v tem predelu obdana s tkivom, ki ima podobno sposobnost nabrekanja in otrditve, kot penis pri moškem.

Nekatere ženske lahko doživijo orgazem izključno s stimulacijo G-točke, pri nekaterih pa nastopi celo “ejakulacija” (žleze ob sečnici izločijo majhne količine tekočine, ki priteče iz sečnice). Orgazem, ki nastopi izključno s stimulacijo G-točke, se razlikuje od orgazma ob draženju ščegetavčka. Razlog je različno oživčenje omenjenih področij.

Kako poteka postopek?

Povečanje G točke je sodoben način  širitve, krepitve in učvrstitev točke G. Zdravljenje vključuje vbrizgavanjem na pravo mesto na steni vagine hialuronske kisline (Desirial Plus). Mesto, kjer se vbrizga preparat je občutljivo na dražljaje, ki obkrožajo G točko in z uporabo te snovi omogoča začasno povečanje spolnega občutka. Učinek zdravljenja traja približno eno leto. Postopek traja približno 30 minut in poteka pod lokalno anestezijo.

Priporočila po operaciji

Po operaciji se lahko pacientka vrne k vsakodnevnim aktivnostim takoj.

CENA: 1ml polnila 250eur, v primeru uporabe 2ml 350eur (cena za 1x postopek)

 

 

  • ORGAZEM SHOT

Najnovejši poseg v povezavi z laserjem ali brez je uporaba trombocitne plazme (PRP) s katero pomladimo predel zunanjega dela ženskega splovila – klitoris in nožnico ločeno. S tem postopkom dosežemo večjo vlažnost, hitrejše in lažje spolno vzburjenje ter bolj kvalitetno doseganje orgazma.

Poseg priporočamo ženskam vseh starosti, najpogosteje pa se zanj odločajo ženske po porodu in v menopavzi. Zaradi uporabe lokalne anestezije je postopek neboleč. Praviloma naredimo 3 posege v razmiku 4-6 tednov. Prvi rezultati se pokažejo po enem mesecu, polni učinek pa po 3 – 4 mesecih.

CENA: uporaba lastne plazme (PRP) 250-300 eur

CENA ZA KOMBINIRAN POSEG ORGAZEM SHOT (O-SHOT) S POVEČANJEM G – TOČKE

500 eur

  • Beljenje splovila

V predelu zunanjega splovila pride pogosto do kopičenja kožnega barvila – pigmenta melanina. S pomočjo najnovejše laserske tehnologije lahko v precejšnji meri kožo razbarvamo.

CENA POSEGA: 1 tretma je 200eur, priporočamo 5x